Česká literatura

Počátky české literatury Období národního obrození Předválečná, meziválečná a poválečná literatura Literatura po roce 1989 Autor o stránkách

Kvízy

Články

Michal Viewegh

(1962)

Michal Viewegh

Michal Viewegh se narodil 31. března 1962 v Praze. V roce 1980 maturoval na gymnáziu, poté vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Už za studí publikoval své povídky v Mladé frontě.
První knihu vydal v roce 1990 (Názory na vraždu). Dva roky na to vydává knihu Báječná léta pod psa, která se stává velmi oblíbenou.
Knihy Michala Viewegha jsou velmi oblíbené u filmařů. Většina jeho knih byla zfilmována (Báječná léta pod psa, Účasntíci zájezdu, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Román pro muže).
U čtenářů jsou velmi populární a oblíbená i tato díla — Báječná léta s Klausem (volné pokračování Báječného léta pod psa), Zapisovatelé otcovské lásky, Biomanželka, Mafie v Praze a Mráz přichází z Hradu, Můj život po životě. Knihy Michala Viewegha jsou překládány do mnoha světových jazyků.

Ukázka z díla Báječná léta pod psa
...
„Víte, že zrovna O'Neill si vymínil, že jeho autobiografické drama nesmí vyjít dříve než čtvrt století po jeho smrti?“ smál se redaktor, když mu Kvido pověděl o matčině dopisu. „Už v době, kdy si tuhle podmínku kladl, nikdo z jeho rodiny dávno nežil! Váš problém je, že to chcete vydat ještě v čase, kdy žijou úplně všichni.“ „Babička má údajně rakovinu a otec už si dělá rakev,“ řekl suše Kvido. „Vypadá to nadějně.“
„Ironie bude vaše parketa,“ smál se redaktor. „Pořád vám to říkám."
„Možná," řekl Kvido. „Můj problém nicméně je, že to chci vůbec vydat. V téhle době, a ještě ke všemu u vás.“
„A přece,“ řekl redaktor, „co jiného mohou přemýšliví lidé a humanisté dělat, než zápasit o vhodná slova?“
„Nezápasit,“ řekl Kvido.
...